2015. december 21., hétfő

3. rész - Első árajánlat

Megérkezett az árajánlat a Vörösmarty téri pavilon téliesített változatára. Mit is mondjak: elkeserítő volt. Megértem, hogy egy vállalkozónak vannak kiadásai, egyéb költségei és miegymás, de 11 millió forintot kérni egy négy falú, féltetős faházra több, mint disznóság. 11 millió forint, egy 50m2-es, szigetelt tárolóra?

Alább az ajánlat és annak összetevői:

Kattintásra nagyítható

Kattintásra nagyítható

Az ajánlat kísérőlevele:

"Pár szóban arról, mit tartalmaz az ajánlatunk: 10x5 méteres külmérettel, azonos anyagokból, megegyező technológiával épülő lakóház szintűre szigetelt és épített faépület, mint a Vörösmarty téri melegedőt készítettük. A szerkezeti anyagai BSH (RR) gerendázatból állnak fakötésekkel és csavaros rögzítésekkel épül. Jelentős mennyiségű nyílászáróval, a Vörösmarty téritől eltérően jobb hőszigetelésű 90 mm-es profilvastagsággal, aljzat, fal, tetőszigeteléssel, párazárással , ragasztásokkal, tömítésekkel (cellulóz hőszigeteléssel). Burkolatok: Alul OSB, falakon belül, illetve tetőszerkezet alsó síkján nyír rétegelt lemez, homlokzatokon thermowood rétegelt lemez, thermowood erdei fenyő profilléccel homlokzatra csavarozva".

Az árajánlatból számos tétel kivehető, mint például a cellulóz szigetelés vagy a párazáró ragasztószalag, stb, de még azon is sokat spórolhatok, ha nem az első kategóriájú faanyagokat részesítem előnyben, hanem az egyel alatta lévőket. Úgy gondolom, nincs sok különbség a Thermowood és a más cég által gyártott rétegelt lemez között, viszont az áraik között már jelentős eltérés mutatkozik. Az olcsóbb, "átlagos" anyagokat felhasználva, máris sokat spórolhatok a költségeken: például a nyílászárókra a kivitelező kétmillió forintot irányzott elő, ami több, mint sok. Igaz, hogy első osztályú, három rétegű üveggel szerelt fa ablakokról van szó, de az Interneten böngészve olyan fix, műanyag ablakokat találtam, amelynek darabja csak 16.000 forintba kerül (100x230-as), tehát a 10 darab nyílászáró mindössze 160.000 forintba kerülne. Nem mindegy, úgy gondolom. Az árak természetesen még jelentősen változhatnak, de ha drágulnak is valamelyest, szerintem a kétmilliós árat még így sem közelítené meg.

A kétmilliót elosztva a nyolc darab ablakkal 250.000 forintot kapunk darabonként. 250.000 forint (!) egy dupla szárnyas fa ablakra! Igaz, hogy a fa ablak szebb és jobb, de amikor másfél millió forintnál is nagyobb árkülönbségről beszélünk, úgy vélem, horribilis! 

Ja, igen: az árajánlat a 10x50-es faházra szólt, de végül úgy döntöttem, hogy a felépülendő házikóm a Vörösmarty téri pavilonnal megegyező méretű kell, hogy legyen, azaz 10x60-as.

A kivitelezőt kértem, hogy a pavilonra is adjon árajánlatot, de azt valamilyen oknál fogva nem kaptam. Talán túl olcsó lett volna és kevés lenne rajta a haszna? Nem tudom, de a fentiek alapján úgy gondolom, hogy - szerintem - az is túl drága lenne a pénztárcámhoz képest.

Hogy lássuk miről van szó: a Vörösmarty téri pavilon

Az árajánlathoz még tudni kell, hogy abból a szigetelőanyag ára és a felhelyezés munkadíja lejön (mintegy 400.000 forint), ugyanis azt magam végzem majd el a későbbiekben: kőzetgyapotban gondolkodom, de felvetődött a purhabszigetelés is; ez utóbbi a jó szigetelőtulajdonság mellett a falat sokkal szilárdabbá és tömítettebbé teszi (viszont méreg drága). 

Jelentősen spórolok azzal is, ha talajcsavart használok betonalap helyett. A talajcsavar ára darabonként 5-7000 forint körül mozog, így a milliós költségű betonozás helyett az egészet megúszom - előreláthatólag - 100.000 forintból. De erről majd később írok, ha a munkálatok odáig jutottak.

Az árajánlat elolvasása után az egyik barátom unokatesójához fordultam egy újabb árajánlat kérés végett (aki faházépítéssel foglalkozik), majd átküldtem neki a pavilonos képeket egy rövidebb ismertető szöveg kíséretében. Ő december 23-ára ígérte a válaszadást. Ezután ugyanezt a csomagot az építésznek is elküldtem emailben, hogy mielőbb kezdjen el gondolkodni a terveken. Három hónap van még hátra a költözésig, és addigra már állnia kell a faháznak, különben lakhatok a kocsimban.

Tovább: 4. rész



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése