2016. január 14., csütörtök

8. rész - A tervezők árajánlatai

A házzal kapcsolatos első lépés az, ha egy tervezővel elkészíttetjük leendő otthonunk vázrajzát. Ez a feladat első ránézésre egyszerűnek tűnhet, de mikor jön az építész és forgatja a fejét az általunk rajzolt skicc fölött, ő rögvest megcáfolja, hogy ez nem így van. 


Nem szeretném őket fikázni, mert nem értek a szakmájukhoz és vannak olyan bonyolult szerkezetek, amelyek valóban a szakértelmüket kívánják, de mikor egy féltetős, 90 m2-es házzal kapcsolatban osztják az észt tök feleslegesen (és közben még tök hülyének is néznek), már elgondolkodom rajta, hogy kikkel állok szemben. 

Adott egy 8x12-es, 90 m2 alapterületű faház, amelynek négy fala van, valamint egy teteje. Nem kell semmi komolyra gondolni, csak négy falra és egy tetőre. Ráadásul ez a tető is féltető, amelynek a szerkezete a lehető legegyszerűbb a világon. Tehát egy olyan házról (öcsém szerint tyúkólról) beszélünk, amelynél egyszerűbb nem létezhet a Földön. Megmutatom miről van szó. Erről:

A lehető legegyszerűbb forma, amely egy házzal kapcsolatban szóba jöhet

Igen, mindössze ennyi az egész. Négy fal és egy féltető. A jelenlegi lakóhelyemen, a tavaly nyáron felépített garázsom is így néz ki szerkezetileg, csak épp nem 90, hanem 24 négyzetméteres. Röpke 5 óra alatt építettem fel pár gerendából és szarufából úgy, hogy még normális szerszámom se volt hozzá. Se tervrajz, se statikus, se szakértelem nem kellett hozzá, hiszen annyira egyszerű feladat volt kigondolni és megvalósítani.

Az újonnan tervezett házikóm is ezt a vonalat követi lényegében, csak egy kicsit nagyobban. Ék egyszerű, de a tervezők valahogy folyton megijednek tőle. Nem tudom miért, talán nem ezt szokták meg. Számukra vastag betonalap (sávalap), külső homlokzati szigetelés és nyeregtető létezik csupán, és mindig néznek egy nagyot, amikor meglátják az általam megálmodott (és a világ számtalan helyén működő) ház rajzait. 

De lássuk csak, kikkel is állok szemben:

Az első tervező egy nyugdíjas korú, végtelenül kedves és szeretni való néni volt, aki bár lelkesen állt neki a feladatnak, a munkát mégis visszadobta, mikor elolvasta a Magyar Közlönyben megjelenő új építési szabályzatot.

Megijedt a beadandó rajzok mennyiségétől, mert hogy ő kézzel rajzol és mennyi idő lenne ezeket mind-mind megrajzolni. Persze gond volt neki az is, hogy hát faházról van szó, amelyhez mindenféle hülye engedély kell, és hogy a könnyűszerkezetes ház felépítése épp ezért mennyivel drágább, stb.

Említette például az ÉMI-engedélyt, hogy enélkül be sem lehet adni a terveket engedélyeztetésre, de mint utólag kiderült, ez már nem kötelező érvényű, ugyanis, ha a műszaki felelős aláírja, hogy az épület megfelel a lakhatás céljára (a szerkezeti felépítés alapján), akkor eltekinthetünk tőle. 

Problémába ütközött abban is, hogy miért nem akarok szigetelést a homlokzaton kívülre, amikor márpedig azt oda szokták tenni. Nem értette meg, hogy a faházaknak magában a falban található meg a szigetelése, ráadásul amit megfejelek még annyival, hogy belülre is teszek majd, gipszkartonnal burkolva. Jelen tervező folyamatosan hangoztatta a tűzvédelmi előírásokat is, holott magától értetődő, hogy a faházat rovar-, gomba- és tűzkár elleni védelemmel kell majd ellátni, vagy eleve az ezzel kezelt építőanyagot kell megvásárolni a fatelepen.

Mi ezen olyan bonyolult?

Tehát ment az akadékoskodás, míg végül azt a választ kaptam tőle, hogy nem vállalja a munkát, mert meghaladja a lehetőségeit. Korábban 120.000 forintot kért a munkáért, így feltételezhetően azért dobta vissza a megbízást, mert aránytalanul kevésnek tartotta.

Sebaj, mentem a másik építészhez, aki készségesen állt a dolgok elébe.

A második építész ugyan nem zárkózott el a feladat elől, de el is kérte annak árát: az alábbiakban szemléltetett ajánlatában mintegy félmillió forintos összeg szerepel, amelyre még rárakódhat némi apró.

A második építész árajánlata
(kattintásra nagyítható)

A helyzet a következő:

A telken lévő régi, kopott faházat felmérné, hogy aztán ennek alapján bontási engedélyt kérjen a Hivataltól, holott a bontásról neki egyszer sem tettem említést. Igaz, hogy egyszer majd elbontom (és ezt közöltem vele), vagy áthelyezem, vagy eladom az elemeit - még nem tudom, de a személyes találkozó alkalmával nem kértem meg rá, hogy viselje gondját ezen építménynek. Tehát a végösszeg máris csökkenthető 65.000 forinttal. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a lehetőséget sem, hogy az a faház egyszer csak össze is dőlhet magától, véletlenül, így a bontási engedély iránti kérelem is tök feleslegessé válik.

A bontáshoz egyéb dokumentációkat is csatolna, mint például a fényképek elkészítését a faházról, ismertetné az építmény rendeltetését (hogy nyaraló és van benne két ágy), megállapítaná annak anyagát (hogy fából van), és leírná azokat a szerszámokat, amelyekkel bontaná az építmény (mondjuk az ácskalapácsot). Mindezért elkérne még 25.000 forintot. Jó, mi? Mivel nem lesz elbontva a faház (mert az előbb-utóbb úgyis összedől majd magától) immáron 90.000 forinttal lenne olcsóbb a faházam tervrajza, ha ezt a huszonötezret is beleszámítjuk.

Az építész ezután ragaszkodik még a bontás előtti geodéziai felméréshez is, holott mondtam neki, hogy a telek tulajdonképpen sík, hátrafelé enyhe lejtéssel, s ezért tök feleslegesnek tartom a méricskézést, de ennek ellenére hozzácsapta az árajánlatához. Nem sok az a 10.000 forint, de az előzőekkel együtt kihúzva, máris 400.000 forintba kerül a munkája és nem félmillióba. 

Ezután jön a vázlatterv, amiért 180.000 forintot kér. Ez tartalmazza az alaprajzot, a homlokzatok rajzát, metszeteket és a 3D-s modellezést, amelyet kifejezetten kértem, hogy ne tegyen bele. Erre ő azt felelte, hogy eleve ezzel dolgozik (mert a program alapból leképzi a 3D-s modellt), de akkor nem tudom miért nem teszi bele ingyen a 3D-s képeket, hiszen csak egy gombot kell megnyomnia a nyomtatóján, s máris ott van a kép. Nem akarok szőrszálhasogató lenni, de ezt nem kéne beletennie a 180.000 forintos árba, mert ez a programozással jár együtt, akár odaadja nekem, akár nem. Tegye mellé ajándékba, bánom is én, de az árajánlatból hagyja ki, mert nem kértem!

A vázlatterv árát még el is tudom fogadni, hiszen kétszázötvenezrem van a tervezésre és ebbe belefér, de pontosítani kellene az abban foglaltakat, mert így korrekt. 

Ami ezután jön, már kiveri nálam a biztosítékot: 160.000 forintot kér el arra, hogy mindezen tervrajzokat beadja az Önkormányzatnak, holott még világosan le is írja benne, hogy "... amiket az Önkormányzat ugyan nem kér"! Ha nem kér, akkor minek adja be?! 

Persze-persze, az is ott van, hogy "... a tervezői nyilatkozattal igazolni szükséges, hogy az épület minden követelménynek megfelel", de az ég szerelmére, egy A4-es lapra leírt pár mondat, miszerint betartottunk minden követelményt s így lakható az épület, 160.000 forintba kerül?! Mekkora lehúzás, de komolyan... A szakmai tudást igénylő rajzok árával egyenlő összeget kér el egy nyavalyás elismerő nyilatkozatért?

Ami további biztosítékcserére kötelez engem, az a statikai számítás 60.000 forintos ára. Világosan megmondtam neki, hogy nem kérem, mert a statikai számítás csak abban az esetben kötelező, ha a tetőgerendák hossza alátámasztás nélkül meghaladják az 5,4 métert. Mivel a 8 méteres gerendáim a felénél kapnak egy-egy oszlopot, ezért tök felesleges bármiféle számítás. Ráadásul gyomorforgató módon hatvanezret kér el azért a munkáért, amit egy statikus 35-ért vállal el. Meglehet nézni az Interneten, ennyibe kerül számtalan helyen.

Úgy néz ki, hogy az egész hercehurca csupán 180.000 forintba kerülne, ha nem vesszük figyelembe az építészeti szakvéleményt (ugyanis azt nem kötelező beadni, maga az építész írta), ellenben ő erre bruttó 500.000 forintot irányzott elő. Már ott gyanús az összeg, hogy kereken félmillió. Miért nem 490.000 vagy 510? Hasraütésszerűen állapította meg, vagy van valami komoly indoka rá, hogy ilyen összeg szerepel az ajánlatban? Mi az a leterhelő munkafolyamat, amelytől máris ilyen vastagon fog a mérnök úr ceruzája? 

A bátyám - aki szintúgy építész - (de 750.000 forintnál olcsóbban nem vállalná el a feladatot) azt mondta, hogy a tervezőprogram árát is be kell hozni valahogy, ezért indokolt lehet az ár. Persze, azt elismerem, hogy ezek a programok horribilis összegbe kerülnek, de kérem szépen, ne velem akarja megfizettetni. Gondolom nem a múlthéten vette a szoftvert, ezért néhány munkát már elvégzett rajta, amivel bőven visszajöhetett a beléje fektetett összeg. Mégis mi indokolja azt, hogy félmilliót kér el egy ház megtervezésére?

Mert ahogy az otthonát és az irodáját elnéztem, nem számolgatja minden nap a zsebében csörgedező aprót, tehát nincs rászorulva, hogy a megrendelőiről húzza le a bőrt ilyen aránytalan mértékben. Tudom, hogy annyit kérhet el a munkájáért, amennyit csak akar, s amennyit az emberek még kifizetnek, de úgy érzem, hogy az életszínvonalának fenntartásához magam nem szeretnék ilyen mértékben hozzájárulni. Mégis csak Kelet-Európában élünk és nem az imádott Nyugaton.

És persze ne hagyjuk figyelmen kívül a lap alján lévő "szükséges költségek"-et sem: ismételten elvégezné a geodéziai felmérést (a meglévő faház bontása után) 60.000 forintért, holott arra egyáltalán nincs szükség. Nincs rá törvény, hogy kellene. Maximum a kivitelezőnek lehet fontos, de neki nem az - mondta. Mellesleg: ha már a bontás előtt elkészíti, minek azt ismételten lemérni? Fogja a radírját és az első képről törölje ki a meglévő faházat, ha az úgy egyszerűbb. Mi változik a telek lejtésén, ha a közepéről kiveszünk egy 30 négyzetméteres kockát? Nem a telek felén terpeszkedik el, hanem csupán árnyékol a füvön egy pöttyöt, vagyis olyan, mintha ott se lenne.

Továbbá 12.000 forintért szerezné be a kéményseprő engedélyét illetve nyilatkozatát, holott a munkájára egyáltalán nem is lesz szükség, hiszen a faházat konvektorral és villannyal fogom fűteni. 

Elgondolkodtató még, hogy miket húzott ki a listáról: Építési Engedélyeztetési Tervdokumentáció 215.000-ért, és a Településképi Véleményezési Eljárás dokumentációja 45.000-ért. Még jó, hogy az új jogszabályok alapján ezek már nem kellenek. Micsoda szerencse! Az előbbiért kér el most 160.000 forintot. Azért csak ennyit, mert nem "engedélyeztetési", hanem "bejelentési tervdokumentáció". Valamilyen indokot mindig elő lehet húzni, hogy az embert legombolják egy jókora összeggel.

Az ilyen fazonok miatt kéne még jobban leegyszerűsíteni és könnyíteni a tervezési fázison, mert meglátásom szerint a törvények segítségével annyi pénzt kérnek el, amennyit nem szégyellnek. Kikerülhetetlenek, és ezzel vissza is élnek. 

Épp ezért támogatni tudom azt az elgondolást, amit az Állam tervez erre az évre bevezetni: típusterveket, amelyeket az ember levesz a polcról, megveszi, s máris mehet vele a kivitelezőhöz. Ezzel megválhatnánk végre a sok-sok ingyenélő (és jelenleg kikerülhetetlen) építésztől, akik meglehetősen megdrágítják az építkezés menetét. 

Csak gondoljunk bele: közel hatszázezret akar rólam lehúzni egy hárommilliós ház terveire. Nem hiszem el, hogy emiatt egy (fentebb már bemutatott) ék egyszerű lakóháznak négymillióba kellene kerülnie. 

Amitől már a fejem is fogtam, az a bátyám hozzáállása volt az eseményekhez. Ezt írta nekem a válaszlevelében, amikor átküldtem neki az árajánlatot: "Átolvastam az ajánlatot és semmi kirívót nem találok benne. Érvényesíti a tervezési, mint vállalkozási tevékenység költségeit (irodai költségek, utazási költségek, bér, adó, járulékok, kamarai tagdíj, továbbképzési költségek, stb.), melyeket időarányosan minden munkára rá kell terhelni. Az, hogy egyedi a szerkezet, s meglévő épület is van, az plusz költség, hiszen a rutin megszakad, egyedi munkafázisok vannak". 

Mit mondjak erre? Komplett idióta. 

Minden embernek vannak költségei. Ráadásul, ha jól tudom, az utazási és rezsiköltséget le is vonhatja az adójából bizonyos mértékig, s ahogy a házát elnéztem, nincs rászorulva az Önkormányzat segélyére, vagyis meglehetősen jól él, köszönhető az ilyen pofátlanul magas pénzeknek. 

Az oké, hogy az építész az általa megállapított összegekből fedezi a költségeit, de azért ne essünk már hanyatt ettől. Mellesleg: milyen egyedi szerkezetről beszél??? Érthetetlen a számomra, hogy a világ legegyszerűbb formája mitől "egyedi"?! Ráadásul megszakad tőle a rutin, mert nem egy komplikált nyeregtetőt kell a házra illeszteni, hanem csak egy szánalmas féltetőt.

Tesóm folytatja: "Szakmailag kifogásolható ugyan, hogy nem tervezést ad áruba, hanem dokumentálást, de a helyzet az, hogy az építtetők kényszerítik ki ezt a viselkedést: azért kell a tervező, hogy egy dokumentumkupacot benyújtson a hatósághoz".

Pffff... mi van?! Én vagyok a hibás azért, mert egy halom dokumentumot kell benyújtani a Hivatalnak? Miért is? Ezt ugye nem gondolja komolyan?

Folytatja: "De e mögött mérnöki tervezés is van, amit vagy lelkiismeretesen elvégez az ember és elkéri az árát, vagy inkább nem vállal tervezést, mert nem éri meg vele vesződni (ez utóbbi vagyok én)". 

Mérnöki tervezés?! Hehh :) Hagyjuk már ezt a süket dumát. Ha kell, ezt az egyszerű "tyúkólat" magam is lerajzolom 1:200-as méretarányban, mert egyszerűen nem kell hozzá különösebb szakértelem. Ráadásul az új szabályozás nem is kér rétegrendet, se másmilyen alaprajzot. Egy árva szóval sem említenek alaprajzot benne. Ezt írják: "a tervezett épület szomszédok felé forduló homlokzatai egész telken átmenő terepmetszettel". Vagyis lerajzolja szemből a házat, majd húz alá egy szabályos egyenest, merthogy a telek tök sík minden irányban. Ezért kéri el az árát, mert amúgy nem éri meg vele vesződni...

Na hagyjuk, mert nekem viszont a hülyeséggel nem éri meg vesződni.

A harmadik építész a kivitelezőm egy ismerőse, falubélije. Átküldtem neki a képeket a telekről, a mintaházról, valamint a skiccemről is. Rá egy hétre küldte az árajánlatát: 172.000 Ft.

Úgy gondolom, jelentős az árkülönbség!

Az árajánlat tartalma:


Az ajánlatra még rárakódik a felelős műszaki vezetés, valamint az E-napló vezetése is, de a költségeken ez jelentősen már nem emel.

Miután az árajánlatot elfogadtam, január 24-én megtartottuk az első találkozót, ahol az általam rajzolt skicc alapján megbeszéltük a részleteket. Az első vázlatok és a látványterv elkészítésére két hét munkaidőt mondtak.

Tovább: 9. rész



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése