2016. január 2., szombat

6. rész - Alapozás

Előzmény: 5. rész - A telek

Milyen alapra kerüljön a faházam? Sávbetonra? Talajcsavarra? Vagy csak simán murvaágyra helyezett betontuskókra? Míg az előbbi hatalmas költségekkel járna, addig az utóbbit megúsznám annak töredékéért.

SÁVBETON

A sávbeton anyagának ára 90 négyzetméterre számolva, közel 600.000 forintra jönne ki, amelyre a kivitelező közel ugyanennyit kitevő munkadíja is rájönne, magyarán a hagyományos beton alap kivitelezése egy-másfél millió forint közé esne. Tekintve, hogy az egész házra összesen hétmillió forint áll a rendelkezésemre, nem mindegy, hogy az alapozásra költöm el annak egyötödét, vagy inkább magára a házra.

A hatályos jogszabályok szerint csak a kivitelező végezheti el az adott munkafolyamatokat az e-napló vezetésével együtt. Az egyes szakaszoknak tehát nem csak anyagköltsége van, de nagyjából ugyanennyi munkadíja is. A legeslegelső két árajánlat (amelyeket e blog keretein belül nem tárgyalok) két-kétmillió forintot irányzott elő csak az alap elkészítésére: egymillió az anyagár, egymillió pedig a munkadíj. Nem mindegy tehát, hogy mi mennyibe kerül: egymilliós betonalapot készítsek ugyanennyi munkadíjjal, vagy pedig fogjak pár talajcsavart 100.000 forint értékben, majd csavarjam be magam ingyen, vagy fizessem ki a vállalkozót valamilyen tiszteletdíjjal (mert ugye ha én csavarom be mindet, a kivitelező pedig csak aláírja, akkor a munkadíj is jelentősen olcsóbb lehet). 

90 négyzetméter alap tehát nagyjából másfél millió forintba kerül - alsó hangon. 

TALAJCSAVAR

A talajcsavarok ára is nagy szórást mutat: a pergolák, kocsibeállók, játszóterek és az egyéb, kisebb fa építmények alá való talajcsavarok az olcsóbbak: ezek 6500-16.000 forint közötti áron mozognak, míg az oszlopok, zászlórudak, kapuk, és kerítések talajcsavarjai 22-60 és 80.000 forint közötti áron mozog. Hogy a faházamhoz melyikre van szükségem, azt egyelőre még nem tudom, mert nem jutottam el odáig, hogy a tervrajzok alapján kalkulálni tudjak. 

Nagy tömegű faház talajcsavaros alapja

A jövendőbeli faházamhoz maximum 24 darab talajcsavarra lesz szükségem, bár ez a szám a tervrajz elkészültekor még pontosításra kerül. A fő terhet a falak tartják majd, ezért az attól beljebb eső részekre vagy kevesebb talajcsavar kell, vagy elég lesz az olcsóbb fajtából is.

Ha a legolcsóbb talajcsavart nézem, az alapozás körülbelül 156.000 forintba fog kerülni, míg a közepes árfekvésűből ugyanez 480.000 forintot tenne ki. Az előbbi elfogadható, míg az utóbbi számomra kizárt. Az olcsóbb talajcsavarok nagyjából 250-300 kilót bírnak ki darabonként, amely két és fél méterenként letéve (az elképzelés szerint) tökéletesen alátámasztaná a házat.

Ezen az oldalon nagyjából kiszámítható, hogy mire van szükségünk: Termékválasztó

BETONTUSKÓ

A betontuskó a hétvégi házak közkedvelt alapozási eljárása. Ahol jelenleg lakom, a nyári lakok 60%-a betontuskókra épült, így elmondható, hogy használható technológiával állunk szemben. Mivel a házam földszintes lesz, ezért a betontuskókat nem érné nagyobb terhelés, ami által nagyobb alapterületen is könnyen alkalmazható lehet.

Libasorban elhelyezett betontuskók

Mivel a rönkökből készült ház önhordó szerkezet, így alapozása a hagyományos téglaházéval szemben igen egyszerű. A legegyszerűbb esetben a ház sarkai, illetve a terhelési pontok alá betontuskókat kell helyezni (és azokat a talajviszonyokhoz mérten a talajban a fagyhatár szintjéig leásni).

Nagyobb tömegű gerendaház betontuskókra helyezve

Az egészet úgy tudom elképzelni, hogy a ház helyét kijelölve, azt nagy szemű murvával terítem telibe, majd alapos döngölés és tömörítés után erre helyezem el a betontuskókat a megadott pontok szerint. 

Alapozás betontuskókkal

Kell ennél több? Nem hinném...

A betontuskózás költsége minimális; szerintem jócskán 100.000 forint alatt kivitelezhető.

Természetesen nem vagyok mérnök, ezért az általam felvázoltak csupán a józan paraszti logikámra támaszkodhatnak, de ha a képek által számtalan példát látunk a különféle megoldásokra, akkor elmondhatjuk, hogy ezek nálam is működhetnek minden zokszó nélkül.

Nem mindegy, hogy egy ház alapja 1.500.000 millió forintba kerül, vagy csupán 100.000-be. Úgy vélem, hogy lakni egy ilyenben is lehet, és felesleges azért güriznünk egy életen át, hogy a sávbeton alapú házunkban lakhassunk csak azért, mert az a megszokott építési eljárás, és mert a szomszéd is úgy csinálta annak idején. 

Szerintem az olcsó megoldásokkal is el megfelelhetünk a mai trendeknek, kívánalmakat, csak merni kell elrugaszkodni attól a beidegződéstől, amit a jelenlegi hagyományos építészet képvisel.

A kétkedőknek ajánlom, hogy nézzenek szét a Pinterest nevű honlapon ("wood house" vagy "mobile house" keresőszavakkal), ahol olyan megoldásokkal találkozhatnak, amit eddig álmukban sem tudtak elképzelni .

Hogy igazam van e vagy tévedek, az hamarosan kiderül...






4 megjegyzés:

  1. Kedves Cimzett! (Bocsanat, a nevet nem talalom; a betuim a billentyuzet miatt ilyenek.) Koszonom az oldalat, sokat segit vele, a tapasztalataival. Azt kerdeznem, hogy vegul a betontusko alap mellett dontott-e? Sokkal olcsobb, mint a beton meg a csavarozas. De tenyleg megbizhato is annyira? Magam is ilyenre szeretnem tenni a fahazat. Valaszat elore koszonom. Tisztelettel, MZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves MZs! Köszönöm, hogy írt! Úgy néz ki, hogy betontuskókra, illetve beton járdalapra kerül a ház. Az alá kiterített murva-ágyás meglehetősen tömörre sikeredett, ezért úgy vélem, hogy elegendő a 40x40-es járdalap is. Ez az elkövetkezendő hetekben kiderül.

      Törlés
  2. Üdv, érdeklődni szeretnék, mert én is hasonlóan szeretnék építkezésbe fogni, mint ahogy Te itt leírtad. Az lenne a kérdésem, hogy kb. milyen árakban kell gondolkodjak, ha én is betontuskókra kerülő faházat szeretnék?
    Nagyon jó hogy van ez a fajta, olcsó és egyszerű alapozási módszer, de mégis mennyi egy egyszerű, kis 60-70 nm-es, földszintes rönk faház?
    A válaszodat előre is köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nálam fél méter mély és fél méter magas a murvaágyás, mert süppedékeny, talajvizes a talaj. 160 tonna murvát töltöttem be, ami 600ezer forintba került a 90db járdalappal együtt. Ha erre a talajra beton alapot készítek, akkor nagyjából kétmillióba került volna. Egy hónapja áll a ház, de süllyedést még nem tapasztaltam. Ha a te talajod keményebb, agyagosabb, akkor véleményem szerint 30 centis murvaágy bőven elég, de azért helyenként megerősíteném egy-egy földbe ásott betonkockával is. De ehhez egy statikus véleményét is kérd ki. Azt vedd számításba, hogy a rönkház súlya fajlagosan nagyobb, mint amit én építettem.

      Törlés